Om

Nångång måste allting skaka

– en fri tolkning av Matteuspassionen

Det finns berättelser som fortsätter att beröra och fascinera, århundrade efter århundrade. Evangelisternas berättelse om Jesu lidande och död, den så kallade passionshistorien är en sådan berättelse. Genom tiderna har den inspirerat en mängd konstnärer, kompositörer och dramatiker. Tänk bara på Bachs Johannes- och Matteuspassioner som fortfarande är så viktiga inslag i så många kyrkors och konserthus musikaliska liv.

Bibelns berättelser är inte bara historiska berättelser om något som skett en gång, de handlar om oss, om livet, världen och tron. De behöver ständigt tolkas på nytt, sättas i relation till de liv vi lever. Och i passionshistorien möter vi teman som svek och försoning, lidande och uppror, utsatthet och hopp, teman som inte bara är centrala i kristen teologi utan också i många människors liv.

Hur skulle en passionsberättelse skapad för vår tid och med vår tids konstnärliga uttrycksätt se ut? Ur den frågan föddes projektet Nångång måste allting skaka som är ett samarbete mellan musikerna Staffan Hellstrand och Fredrik Blank, författaren Bob Hansson, filmkonstnären Helene Berg, och teologen Elin Engström.

Nångång måste allting skaka är en föreställning som inspirerats av Matteusevangeliets berättelser, men låter passionens tematik gestaltas på ett nytt sätt. Genom musik, poesi och filmkonst, och med livet här och nu i centrum utforskar vi teman som närheten mellan hyllning och förakt, sorg och spirande hopp och ställer frågor som: vem har makt och vem är maktlös? Vilka är våra avgudar? Och vad är det som måste skaka eller falla?

 

 

 

 

 

Design, hemsida: Isabel De Lescano

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: